Är sex ett arbete?



Sitter just med Susanne Dodiletts doktorsavhandling framför mig. Den heter Är sex ett arbete? 
Med undertiteln  " svensk och tysk prostitutionspolitik sedan I970 talet ".  Avhandlingen gäller den tiden då jag själv var sexarbetare och tiden efteråt . Den tyska öppenheten ställs emot den svenska moralpanik som ligger bakom den s.k sexköpslagen. Vi som stred emot den visste mycket väl hur hårt den skulle drabba de prostituerade och våra farhågor var tyvärr inte ogrundade:  tvärtom.
 

De år som  jag haft överblick över situationen så har prostitutionen utan tvekan  genererat enorma vinster. Karriärmässigt dock endast hos de som alltid sagt sig ömma för just denna utsatta gruppen Sexarbetare. Jag skiljer här inte på strippor, massöser och prostituerade. Vi bestod av alla  dessa grupper när vi på 70 talet startade Sexualpoitisk Front för  de sexarbetandes rättigheter i samhället. De mera självklara såsom rätten att få bo och att få  ha familj till de mera diskuterade:  Att få  betala skatt och därmed få del av samhällets skyddsnät i form av sjukkassa och pension.
Alla vet att det inte blev så och nu tror jag att sexarbetarna startat sin 6:e eller 7:e förening. Nu utan min hjälp.
Man blir av med en massa illusioner med åren.

I977 kom pockettidningen R ut med sitt temanummer  "Horor och Herrar. " 
Övriga utsatta grupper såsom kåkfarare och utvecklingsstörda hade fått förtroendet att själva skriva om sin situation. Det fick inte hororna. De fick betala för att få publicera  några sidors information om sin förening genom att ställa upp på så kallade "djupinterdjuver" . Dessa återgavs på ett sätt som ställde till katastrof för de medverkande på olika sätt. Men paret Hans Nestius och Stig Edling fick en skjuts i karriären.

Samma är kom Jonas Frykmans doktorsavhandling "Horan i Bondesamhället"  som recenserades i Dagens Nyheter av en hora : Christina Persson.  Min mycket nära väninna. Det var första och sista gången det hände  här i landet. Journalisten Jörgen Eriksson fick ett litet helvete efteråt.


 70 talets relativa öppenhet lockade unga män och kvinnor i karriären att engagera sig. De unga framtida forskarna Sven Axel Månsson och Stig Larsson var med i vår förening  till en början. Sven Axel var till och med upp i riksdagshuset med oss ifall jag inte minns fel?  Den gången  trodde man att samhället skulle bli mera öppet  för de här frågorna och ambitiösa unga  män hoppade på tåget.  Leif WG var t ex sekreterare i sexualbrottsutredningen tillsammans med Hanna Olsson. Hon som senare skulle skriva boken " Catrine och rättvisan."


Men vinden vände och de karriärsugna bytte åsikter.
 Nu var de plötsligt bara intresserade av att framställa oss som offer. Sven Axel insåg att som medlem i vår förening skulle det inte bli någon karriär. Men detta hindrade inte att just Sven Axel och Stig Larsson var nöjda över att kunna utnyttja det förtroende de en gång fått. Och herrarna på Pocket tidningen R var inte sämre. De utnyttjade olika sextjänster liksom information.

Och den nya sexköpslagen närmade sig med stormsteg.

Det kom ytterligare en doktorsavhandling i ämnet I992:  "Horan ock batongen"  av den unge Tomas Söderblom. En bok som fokuserade på det tidiga 19 00 talet och är skriven med stor respekt. Men även Tomas insåg att detta nog inte var en bra karriär. Han lämnade ämnet. Med hedern i behåll ansåg de horor som var inbjudna till själva disputationen.


Åren har gått och själv har jag för länge sedan slutat strippa men jag har hela tiden varit med i både stödföreningar och stöd organisationer. Några av mina allra bästa vänner arbetar fortfarande i branschen.


Så hände två saker nästan samtidigt. Jag fick  Susanne Dodiletts Doktorsavhandling  "Är sex ett arbete"  som jag nämner inledningsvis samtidigt som jag tog del av Centerns Ungdomsförbunds förslag att skrota sexköpslagen. Det är Hanna Wagenius som lagt fram motionen. Möjligen utan att ha en aning om var hon satt igång?  Hon fick med sig förbundet med siffrorna 56 emot 39. Debatten fick en flygande start med Alexander Bards engagemang. Bakom honom står ganska många likasinnade men de som syns och ges röst är inte dem. Man vill ställa ut den ångrande exhoran som bjuder på sig själv såsom ett stackars offer likt Louise Eek och några till.

 Alla de flickor och pojkar, män och kvinnor som har positiva erfarenheter ifrån sex branschen är icke-personer.

Frågan är ifall Dodillet har hamnat i ett värre getingbo än hon var medveten om?  Hennes doktorsavhandling är redan anmäld. Det Är Sven Axel Månsson  nestor ifrån 70 talet samt Jenny Westerstrand, häxdoktor Eva Lundgrens adept som spyr galla över Dodillets avhandling . (Ni minns väl Eva Lundgren som fick polisen att gräva efter ritualmördade barn  en gång i tiden?)  Kritikerna kan inte ens enas om ifall avhandlingen är fusk eller  "endast förvanskning"

Det måste ju vara endera?
Att som Dodillet påstå att det finns både nöjda och ganska normallycklig horor i Tyskland där de har en viss respekt i samhället : Det kan väl ändå inte få sägas  högt här hemma?  Visserligen var det i en doktorsavhandlings som inte har lika många läsare som kvällstidningarna med  citaten kan ju sippra igenom på nätet ?

En sak vågar jag gissa: Nu blir det fart på debatten igen.


Kommentarer:
Postat av: liberum-weto

Ett bra inlägg till -- ja detta med prostitution i Sverige tillhör de områden man inte får diskutera öppet. Det är märkligt.

Postat av: exeskort

Att strippa kanske känns ok för en del tjejer. Men att h*ra är inte ok. Ibörjan gör man det för att kunna försörja sig. När man har tagit sig ur träsket så ångrar sig, måste gå i terapi i tusen år, bli förtidspensionerad och samhället får betala en massa pengar för lidandet.

2009-12-28 @ 23:36:19

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits